Rozsdagyár

HUNGARICA - Interjú Mentes Norbival

2016. október 26. - Felicium

12651255_970787086330762_8934169221260492615_n.jpg

A Rock 1 Óra telefonos interjúval folytatódik. Új, dupla – a lengyel-magyar barátság jegyében született kétnyelvű albummal, valamint ennek címadó számához készített nagyszabású videoklippel jelentkezett a Hungarica!

Ladányi Zsolt: A Hungarica „Haza és hűség” című, a lengyel–magyar kulturális évad tiszteletére készült friss lemezének a részleteiről kérdezem Mentes Norbertet, a zenekar vezetőjét! Helló Norbi!

Norbert: Szervusz, és tisztelettel köszöntöm a hallgatókat!

A szeptember első hétvégéjén megrendezett Rock On! Fest-es fellépésetekhez időzítve jelent meg a Hungarica, „Haza és hűség” című új, dupla albumotok, a Hadak Útja Kiadó / Hammer Music gondozásában.

Idén 10 éves a Hungarica! Engedd meg, hogy ehhez is gratuláljak! De térjünk rá a lemezre! Egy  erdélyi népdal, és Petőfi Sándor egyik verse is feldolgozásra került a magyar nyelvű lemezen. Melyek ezek, és miért pont erre a két dalra esett a választásotok?

A története tulajdonképpen: egyszer az egyik dalt, az "Akkor szép" erdélyi népdalt azt már játszuk évek óta, csak még nem került lemezre, Petőfi Sándornak az „Erdélyi hadsereg” című költeménye pedig úgy került rá az utolsó pillanatokban. A lemez egy koncertlemez, aminek egy része tényleg a lengyel barátságról, a közös múltról, a jelenről, és a jövőről szól. Petőfinek erre a versére talán februárban akadtam rá, és úgy gondoltuk, hogy ez mindenképpen helyet kell, hogy kapjon.

Tíz új, valamint plusz bónuszként két korábbról már ismert szám hallható a lemezen. A lengyel verzióra az új dalaitok kerültek fel. Milyen dal található még ezen az albumon, és kinek a munkáját, hangját dicséri?

Ez egy különleges dupla album. Az egyik korong magyar nyelven készült, a másik lengyel nyelven, de a kettő nem egyforma, tehát vannak különböző tételek az albumokon. A dalszerzők azok nagyrészt jómagam, de a zenekarból kiveszi részét a dobosunk, Kis Dániel, és Fábián Zoltán énekes. A szövegeket 90%-ban Pusztai Zoltán jegyzi. Vendégzenészekből rengeteg van, mert ezek között a dalok között is vannak olyanok, például a lengyel abumon, amiket már 10 ével ezelőtt vettünk föl.

Egészen érdekes tok készült a lemezhez. Miben nyílvánul ez meg?

Az érdekesség az, hogy mivel a lengyel piacon is megjelenik az album, ezért van egy duplakorong. Igényes dolgot akartunk, ami tényleg, hogyha valaki áldoz arra, hogy megvesz manapság egy CD-t, ez az album szinte mint egy könyv, gyönyörű digit csomagolásban van, nagyszerű dizájnnal és ami a lényeg az, hogy az embernek legyen kedve tényleg fölrakni a polcra, vagy megfogni, és ezért úgy döntöttünk, hogy egy nagyon igényes glettel, egy borítóval, digipakk csomagolással fogjuk felöltöztetni az albumot.

A lemez címadó dalához készített nagyszabású videoklip, a lengyel, misztikus szárnyas harcos és a magyar lovas huszár főszereplésévelkészült. Ennek rendezője Császár Tamás, aki korábban a – több mint egymilliós nézettségű – „Ide születtem" kultikus filmet is forgatta a zenekarral.

Ez a klip 2 nap alatt érte el az 52 ezres nézetséget! Ma 55 ezernél állt a mutató. Jó úton halad az egymillió felé?

Hát én bízom benne! Minket is meglepett hogy 2 nap alatt ennyien megnézték, most 55 ezernél tart. Minket is meglep a dolog, de valamilyen szinten ezt éreztem, mert egy olyan különleges dologot, meg egy olyan koncepicót találtunk ki, és olyan igényes kivitelezéssel, aminek komoly üzenete van, látványban és képi világban... Ennek hatni kell a lelkekre. De hát gyorsan pörög, ez minket is meglepett. Reméljük, hogy ez nem fog megrekedni! Én sokszor megnézem, mert mindig találok újat, meg olyan látványelemeket, amit az ember többször megnéz.

Hol forgattátok a klippet, melyik erdőben?

Ezt kérlek szépen, Gödöllő mellett, a Sissi (Sissy) pihenőnél, annak a környékén forgattuk.

Nagyon megindító a klip története, amiben egy szárnyas lovas segít egy sérült magyar huszárnak.

Ki készítette a filmet, kinek a fejéből pattant ki az ötlet?

Mivel mondtam, ez egy félig-meddig koncertalbum, kerestünk egy olyan megjelenési formát, mind a borítón, mind a klipben is ami ezt végig kíséri. A lengyeleknek van egy misztikus, szárnyas huszárjuk, egy 17. századi történelmi alak. A magyaroknak ugye meg a 19. században a huszár, a '48-as, '49-es szabadságharc idején. És ezt a kettőt hoztuk össze úgy, hogy az egyik huszár 200 évvel korábban tevékenykedett, amit egy misztikus ködből való időutazással oldottuk meg. Tehát itt a királyi vérvonalak keveredésétől kezdve, a közös történelmi sorscsapásokon keresztül sokminden minket egybeköt. És ez a lengyel lelkekben olyan mély nyomot hagyott, ami talán a magyar lelkületben annyira nincs benne. Ezért gondoltuk azt, hogy így a lengyel-magyar kulturális évad alkalmából ennek a két történelmi huszárnak, egymásra találását, egymás segítését, - ami ugye a múltban is meg volt a két nemzet között, megtestesítse ez a kis történet a klipben. Illetve a jelen eseményeit ahogy nézzük Közép-Európában, igazából a lengyelekkel vagyunk olyan szövetségben, amire lehet építeni. Bár most a Visegrádi Négyekbe több ország is bekapcsolódott. Ez a jövőbe is mutató perspektívát ad, ami a klipben megjelenik a végén, az egymás segítése, és egymás kéz a kézben történő útmutatása a jövővel kapcsolatban.

Amit most elmondtál, nem is történet..., hanem történelem! Ez nagyon lejön a klipet nézve. Így teljesen összetudtam ezzel fonni. Magyarországon mikor lesz a lemez hivatalos bemutatója, és hol?

A hivatalos lemezbemutató már vidéken elindul, Október 21.-én Nagykanizsán, 23.-án Győrben játszunk, és November 5.-én pedig Budapesten a Barbanegrában, az Ismerős Arcok társaságában fogunk fellépni. Tehát kiemelten fontos lesz a November 5.-i dátum.

Köszönöm Norbi az interjút, sok sikert, és jó utat kívánok neked A Balti-tenger partjára!

( Az interjú szeptember 29-én készült, a Maxi rádió RockFaktor című műsorában.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3611802019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása