Rozsdagyár

DON GATTO - Interjú Acélos Balázzsal

2019. március 21. - chris576

don_gatto1.jpg

A láncfűrészes hardcore-ban utazó, 2009-ben megalakult szekszárdi Don Gatto legutóbbi hanganyaga tavaly novemberben jelent meg egy EP formájában, de a csapat azóta is folyamatosan mozog és sorra tolja le a koncerteket. Acélos Balázzsal, a zenekar gitárosával beszélgettünk a kezdetekről, a hatásokról, a tervekről, az eddigi sikerekről.

Üdvözöllek Balázs! Az első kérdésem az volna, miképp éled meg azt, hogy Szekszárd poros zeg-"ZUG" kocsmáiból, illetve rockklubjaiból a Wacken-fesztivál világot jelentő deszkáira állva, továbbá olyan legendás előadók, mint az egykori hardcore/crossover Crumbsuckersből verbuválódott Pro-Pain zenekarral együtt koncertezve telnek/teltek napjaid?

Üdvözlet az olvasóknak! Bárcsak úgy telnének - de dolgoznom kell, meg anyáméknál ide-oda pakolni a leandereket az udvaron, melyek ilyen kurva nagy cserepekben vannak, illetve apám néha felküld a padlásra, hogy hozzak le neki valami szart. Hát élet ez?! Komolyra fordítva a szót, örülünk, hogy eljuthattunk ezekre a helyekre, meg reméljük, hogy a jövőben is el fogunk. Igazából ez nagyon sok zenekarnak sikerülne, csak hozzáállás kérdése az egész. A Pro-Paines kapcsolat is úgy kezdődött, hogy láttam, hogy játszanak Rostockban, írtam a szervezőnek, hogy nem férnénk-e be mi is, ő meg öt perc múlva válaszolt, hogy de, simán. Nyilván nem kaptunk egy fillért se, de ha akkor nem megyünk el oda, akkor ez a Pro-Pain vonal se lenne. Meg kurva sok minden nem lenne.

A Wacken meg Zoli ötlete volt. Beneveztünk, aztán szóltak is, hogy szeretettel várnak minket a magyarországi döntőn. Előző este Belgrádban játszottunk a Rockway Lake fesztiválon, ahol többek között az Agnostic Front is fellépett. A Kákonyi meg Weisz luxus körülmények között aludtak a buszban, Zoli meg én az öltözőben a padlón, miközben a hangyák meg a szúnyogok szétcsipkedtek minket.

Reggel felkeltünk, elkocsikáztunk Budapestre, elgitároztunk pár hardcore slágert, a zsűri meg mondta, hogy mehetünk Wackenbe. Ja, meg azt is, hogy a vokálokon lehetne még kicsit csiszolni, haha.

Mennyit fizetett nektek Gary Meskil (Pro-Pain), hogy énekelhessen a Balls To The Wall című dalotokban?

Konkrétan bekönyörögte magát az öreg a produkcióba, haha. Annyi volt, hogy a rostocki koncert után játszottunk egyet velük Pesten is, a Weisz meg mondta, hogy kérdezzük meg Gary papát, hogy nem akar-e sztár lenni, mert ha igen, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Persze, hogy akart. Aztán ahogy elkészültünk a felvétellel, kiküldtük neki a számot, aztán hamarosan jöttek is vissza az éneksávjai. Beszartunk. Baszd meg, a Gary Meskil énekel a kazettánkon, haha.

Amúgy nem kért érte semmit, még az ottani stúdióköltséget is ő fizette.

Tavaly novemberben jelent meg a "Sawdown" című anyagotok, mely a HammerWorld Magazin mellékleteként látott napvilágot a különböző digitális platformok mellett. Milyen fogadtatásra lelt, továbbá mi a véleményed, van még manapság értelme fizikai hanghordozót megjelentetni?

Nyilván nem olyan érték már egy CD, mint régen vagy csak szerintem nem az, de mindenképpen kell a fizikai megjelenés. Sokan vannak, akik gyűjtik a hanghordozókat, mások meg ha nem is gyűjtik, de szívesen támogatják a zenekarokat azzal, hogy vesznek egy cédét - még ha soha meg se hallgatják, mert úgyis ott van az egész mondjuk a Spotify-on. A CD-gyártás környezeti terhelésének viszont nem örülök, többek között ezért is papírtokban adjuk ki az anyagainkat. Minél kevesebb a műanyag, annál jobb.

A "Sawbotage" hangzása oly vadállatra sikeredett, hogy leszakítja az ember fejét. Hogy lehet az, hogy a mindenható Metallica "St. Anger" című lemezének hangzása ehhez képest bolhafing?

A Sawbotage-ra gondolsz, nem a Sawdown-ra? Én is összekeverem a kettőt, haha. A Sawbotage hangzásilag nem lett olyan fenomenális. Egy svájci tag, V.O. Pulver keverte. A Pro-Pain is dolgozott nála egy csomószor, aztán gondoltuk, hogy mi is megpróbáljuk, mert nem volt olyan drága, de így utólag lehet, hogy jobban jártunk volna egy itthoni stúdióval.

A Supersize viszont simán betöltötte a hozzá fűzött reményeket, Horváth úr nagyon ügyesen tekergette azokat az izékat ott a keverőpulton.

Amúgy meg a "St. Anger" lemezt én nem is értem. Hogyan?! Miért?!

Előszeretettel alkalmazod a koncerteken Pete Thownsend (The Who) nyaktörő halálugrásait. Rajongója vagy?

Nem nagyon ismerem a faszit, meg én eddig csak egyszer törtem le a gitárom nyakát, ő viszont folyamatosan pusztította a hangszerparkot, ami egy igazi faszság. Én a Vigit meg Poleszt bálványoztam tinédzser koromban, ők voltak a kedvenc gitárosaim. Senkinek sem sír úgy a gitár a kezében, mint a Laci bácsinak, haha. A Weisznek meg a Kiss Balázs volt a példaképe a Lay-Offból, csak sose merte neki elmondani.

Milyen zenekarokat szeretsz? Azt tudom, hogy a Manowar a legnagyobb kedvenced, de van-e még más hasonló popbanda, akiket fanatizálsz?

Ott van például a Type O Negative. Meg a Roxette. Régen imádtam a Mystery Ganget is. Aztán le akart fejelni az Egri Péter, mert azt mondtam, hogy nem annyira tetszik nekem a The Comets, amiről kiderült, hogy az a kedvenc zenekara. De itt van például a Dirty Dawn. Hát az egy kurva jó zenekar. Meg a VolumeFeeder. Meg a Joystix, de ők sajnos feloszlottak egy pár évre. Meg a Drawing. A napokban például a Less Than Jake egyik számába lettem szerelmes, meg az Interruptersbe. Amúgy kurva sokféle zenét hallgatunk a zenekarral. A Nyúlnak Pink Floyd pólója is van, Gergő imádja a Dubioza Kolektivet, a Weisz meg már 20 éve Megasound System rajongó.

Egyszer azt mondtad nekem, hogy nem tudsz gitározni. Azóta megtanultál már egy-két akkordot?

Dehogy tanultam meg, haha. Évekkel ezelőtt megrekedtem egy szinten, bár lehet, hogy minimálisan fejlődök, de ha így van, azt úgyse veszi észre senki. Pont ma mondtam a Weisznek, hogy milyen jó számokat tudnánk mi írni, ha még zenélni is tudnánk, haha. Egy zenész van a bandában, a Kákonyi. Ő még zeneiskolába is járt, nyomta a fúvószenekarral a tökömtudja milyen német városban, meg volt valami Európa-turnéja a régi black metal zenekarával, de az valószínűleg csak kamu. Belekeveredett a hazugságspirálba.

Angus Young vagy Tony Iommi?

Angus Young. Egyértelmű. Ha nem lenne AC/DC, akkor én csak egy kis monix szemüveges hülyegyerek lennék, aki egész nap a számítógép előtt ül. Mondjuk néha most is ezt csinálom...

Amúgy egyszer a Gazsika adott nekem egy Sabbath-kazettát. Hát az valami borzasztó volt. Mondjuk így fél füllel hallottam az utolsó lemezüket, az tetszett. Meg is hallgatom megint.

A Wacken után mi a következő cél? Esetleg az X-Faktor?

Jaja, megcélozzuk mindenképpen a műsort. Tudsz valami telefonszámot, ahol jelentkezni lehet? Nem, ezek a dolgok teljesen kimaradtak, meg ki is fognak maradni, azt se tudom, ki kivel van. Nincs is tévém, illetve a készülék még megvan, amíg el nem adom a Jófogáson, de amióta egyedül élek, nincs televízió előfizetésem.

Elég sűrűn összefutunk a postán. Gondolom a rajongóknak adsz fel a zenekaroddal kapcsolatos merch cuccokat, gondolok itt olyanokra, mint például láncfűrész-alkatrészek, stb ...

Jaja, gépzsír, berántózsinor, láncvédő. Amúgy csajozni járok csak a postára, de még egy ott dolgozó csajnak sem sikerült megszerezni a számát. Mondjuk, akiket megtalálok Facebookon, azoknak folyamatosan küldözgetem a félmeztelen képeimet, de válaszra sem méltatnak. Jó, azért rendelgetnek tőlünk ilyen-olyan zenekaros cuccokat szerencsére, szóval néha egy-két pólót is elpostázok.

Ha már nem lesz a Don Gatto, tervezel egy még szigorúbb karakterű rajzfilmfigura által elnevezett bandát összehozni egy még szigorúbb zenei palettán, mondjuk a death/black/grind vonalon?

Akkor én már csak bluest fogok játszani ...

Sok neves külföldi zenekarral volt már közös fellépésetek. Van olyan banda, akikkel még nem játszottatok együtt, de rajta van a bakancslistádon?

A múltkor majdnem összejött egy Biohazard-turné, aztán szerintem megtudták, hogy kivel kéne koncertezniük, és gyorsan feloszlottak. Egy Sick Of It Allt még mindenképpen be kéne iktatni, ha a stílusnál akarunk maradni, de mi nagyon szívesen játszunk mindenféle zenekarral - de gondolom, nem lesz olyan szervező, aki összerakna minket mondjuk egy AC/DC-vel. Bár a Frash Fabrik se játszott velük Prágában...

Mindig Lemmy Kilmister jut eszembe rólad. Na nem a rengeteg italozása vagy éppen csajozása miatt, hanem a zenélés iránti elkötelezett fanatizmusa végett. Meddig tervezed ezt csinálni?

A múltkor megkérdezte anyám, hogy szerintem én még meddig fogok zenélni? Mondtam, hogy amíg levegőt tudok venni. Soha nem jutott még eszembe abbahagyni. Mondjuk, ha történne valami, mit tudom én, leharapná egy oroszlán a kezemet, akkor gitározni nem valószínű, hogy tudnék, de akkor végre lehetek énekes! Isten irgalmazzon a közönségnek, haha.

Egy ideig dobgép segítségével működött a Don Gatto. Miért cseréltétek le egy élő személyre? Vajon abból lett elegetek, hogy Lars Ulrich-féle mélységekig süllyedt és állandóan megkaptátok, hogy nem tud dobolni?

Sose volt a Gattoban dobgép, csak próbákon, amikor az éppen aktuális vidéki dobosaink nem tudtak leutazni Tolnába. Beállítottuk azt a programot, hogy tu-pá-tutu-pá, aztán arra gitározgattunk meg énekelgettünk. Az összes számunkat ugyanarra a dobütemre írtuk, csak a tempón módosítottunk.

A basszusgitárosotok egy szociális feladatokat ellátó intézményben dolgozik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy terápiás foglalkozásokat tart a rajongóitoknak, akiket a koncerteken láncfűrésszel riogattok?

Már nem ott dolgozik. A közönségünk meg csupa kiegyensúlyozott emberből áll, kivéve a Szegi Laci bácsit, aki női Don Gatto-bugyit hord.

Köztudott, miszerint már hosszú ideje veganként élsz. Brad Pitt szavaival élve: Szereted a "kutát"?

Igen, de náluk csak a babakék lakókocsit szeretem jobban, meg a fasza kis hableányos szökőkutat.

Balázs, köszönjük szépen az interjút, egy élmény volt!

don_gatto2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7414705602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása