Rozsdagyár

NGC PROD - Interjú az underground metal kiadó vezetőjével, Nagaarummal

2019. június 13. - Kovenant

6_1.jpg

Nemrégiben készítettünk interjút Papi Zoltánnal, a Burning Sun fanzine és kiadó vezetőjével (az interjú ITT olvasható), mely az általa összeállított és megjelentetett Gamma Ray válogatásalbum kapcsán készült. Úgy gondoltuk, érdekes lenne elbeszélgetni a hazai underground sajtó és kiadói színtér képviselőivel, így folytatjuk is sorozatunkat, ez alkalommal Nagaarummal, aki pár éve indította el saját istállóját NGC Prod néven. Közöltünk vele már korábban egy interjút (ITT olvasható) és saját lemezeiről is többször írtunk (ITT, ITT és ITT), ezúttal azonban mint kiadóvezetővel beszélgettünk el vele.

Szia Gábor! Köszöntelek a Rozsdagyár olvasói nevében is. Aki ismeri a hazai magyar metal underground színteret, még az sem biztos, hogy képben van mindazon szerteágazó tevékenységekkel kapcsolatban, amelyek hozzád köthetők. Egyrészt ugye több formációban is aktív vagy zenészként (GuilThee, In Vacuo, illetve a Nagaarum), emellett korábban a Fémforgács szerkesztőjeként is számtalan lemezkritikát és interjút készítettél. Azonban pár éve már egy független kiadót is működtetsz NGC Prod néven. Honnan jött az ötlet?

Üdv és köszönöm a megkeresést! Először akkor körvonalazódott a dolog, amikor az Astruval az „... a mizantrópia és elidegenedés újabb értelmezései ...” című spliten dolgoztunk. Előtte én már túl voltam pár olyan kiadványon, mely kiadóknál jelent meg – gondolok itt most az orosz szálra. Viszont évről – évre nehezebb rávenni a kiadókat, hogy pont a te lemezedet jelentessék meg. Tulajdonképpen már a meghallgatásig sem jut el a dolog, mivel iszonyatos túltermelés van zenei téren.

Mostanra, amikor már a barikád mindkét oldaláról tudom a dolgot szemlélni, sajnos nem hibáztatok senkit, ha feleletre sem méltat egy megkeresést. A két és fél év alatt, amióta újraéledtünk, annyi e-mailt kaptam, hogy mára a teljes szabadidőm sem lenne elég a lehallgatásokra (és az NGC Prod nem is egy ismert kiadó - képzelem, mi lehet egy olyannál a helyzet).

Mit jelent az NGC név?

Az NGC a New General Catalogue, ami egykor az egységesített égi objektum katalógus volt. Az égi objektumokat NGC számokkal jegyezték fel az asztronómusok. Mivel a csillagászat megszállottja vagyok, így elképzeltem, hogy az én általam kiadott lemezek is egy-egy számomra ragyogó fix pontként ragyognak majd a képzeletbeli égboltom alatt. Fontosnak tartom még itt megjegyezni, hogy a Prod nem a production szó rövidítése, hanem az angol szó jelentései közül lehet válogatni fakultatíve.

1_5.jpg

Milyen jellegű zenéket adsz ki, illetve kizárólag a te ízlésed dönt egy-egy megjelenéssel kapcsolatban?

Kizárólag az én ízlésem dönt, és teljesen változó, hogy milyen zenéket adok ki. A legtöbb kiadó általában elkötelezi magát egy-két műfaj mellett, és ha mégis szeretne eltérni, akkor alkiadót hoz létre. Ez sokkal szerencsésebb abból a szempontból, hogy egy stabilabb követői réteg alakul ki, hiszen ilyenkor mindig tudjuk, hogy milyen is lesz a következő kiadvány. Nekem nehezebb dolgom van, mivel egyáltalán nem garantált, hogy a következő CD is black metal lesz vagy akár ambient vagy post-punk... És akkor máris felsoroltam hármat a kedvenceim közül. A honlapunk fejlécén fel van tüntetve, hogy nagyjából mik érdekelnek minket. Nincs bajom különösebben a death / thrash / heavy / power / prog metallal, viszont ezeket már tényleg nem tudom beletenni a gyűjtőbe, hacsak nem akarok magammal teljesen kitolni.

Váltogatom itt az egyes- és többesszámot ... Történt nemrég megkeresés három barátomtól, hogy beszállnának a kiadózásba csendestársként, de erről többet egyelőre nem tudok mondani. Ha ez az együttműködés létrejön bármelyikükkel is, természetesen már nem csak az én véleményem fog számítani arra vonatkozólag, hogy milyen zene várható. 

Ha jól láttam, kezdetben a saját anyagaidat adtad ki, de hamar elkezdted bővíteni a repertoárt. Te keresed meg közvetlenül a bandákat vagy ma már fogadsz ismeretlenül is külső zenekari megkereséseket?

Jött már olyan megkeresés, amiből kiadás lett. A Mare Erythraeum, a Spüolus, a Tomusz és a Hortus Animae anyagok születtek így. A Tomusz esetében a kazah kiadó keresett meg, hogy csináljuk közösben, a többi háromnál a banda küldte az anyagot, ami megtetszett. Az összes többi esetében én jelentkeztem, hogy szeretném megjelentetni.

3_3.jpg

Hogyan képzeljük el az NGC Prod működését? Mit tanácsolsz egy magyar zenekarnak, aki nálad szeretné kiadni a lemezét?

Pont a megfelelő pillanatban küldje az anyagot! Ez alatt azt kell érteni, hogy pont legyen időm meghallgatni. Sajnos már én sem mondhatom el magamról, hogy meghallgatok mindent, ami érkezik, magyar csapatoknál igyekszem, de ott sem mindig jön össze. A napi munkahelyi rutinom és életvitelem mellett mostanában elég kevés a szabadidőm. Technikai oldalról ... Mp3 a legszerencsésebb - tárhelyre töltve - ahonnan egyben le tudok tölteni mindent.

Nyíltan sátánista bandák ne keressenek, ellenben épeszű egyházbírálat nem zavar. Bár keresztény vagyok, de nem szívügyem az egyház, kereszténységem a Bibliára korlátozódik. A sátán létezik, ha valaki róla beszél, hát beszélgessünk. Éltetni viszont nem fogom a patást.

Óhatatlanul felmerült bennem a kérdés, hogy egyáltalán megéri-e ez a fajta underground bolt? A fizikai hanghordozók tulajdonképpen ma már egyfajta szuvenírként vagy marketing-eszközként működnek csak, illetve a legszűkebb törzsrajongói vagy audiofil közönség vásárolja azokat.  

Nem éri meg. Semmi hasznom nincs belőle, illetve ha van, azt azonnal visszaforgatom új kiadványra. A cél az egyenleg nullán tartása. Nem vagyok hős alkat, amint ez nem jön össze, a kiadó bezár. Az NGC Prodnál banda nem fizethet a kiadásért. Illetve az esetben igen, ha a fizikai hordozók 10%-ánál többre van szükségük. Ilyen még nem volt.

4_3.jpg

Lehet tudni valamit a példányszámokról, illetve mennyire van lehetőséged, mint kiadó az albumok utógondozására (marketing, kritika- és interjúfelkérések intézése, stb.)? Egyáltalán ez a te feladatod?

Ha úgy jön ki a lépés, küldözgetek magazinoknak anyagokat kritikára vagy interjúra, de önerőből első körben azt érzem feladatomnak, hogy a fizikai példányok megjelenjenek. Amíg a Fémforgácsnál voltam, az interjú nem volt probléma, azokat megcsináltam én magam.

Melyek azok a kiadványok, melyekre a legbüszkébb vagy és miért?

Még ha volna is ilyen, akkor sem mondanám meg. Mindet egyformán tisztelem, és nagyra tartom. Inkább úgy mondanám, hogy minden lemeznél egy egyedi hangulati érzés lesz rajtam úrrá. A Mare Erythraeum Ophitae anyaga például egy mély alámerülés számomra, és emlékszem, amikor ment a promó, akkor egészen rafinált eszközökkel sikerült sok helyre eljuttatnom. A veszprémi punkok (P.F.A. és Sheep In Wolves Clothing) munkásságát nyomon követgetem, és velük a személyes kontakt miatt is jó volt dolgozni. Generációs szakadék van köztünk, tehát nem mondom azt, hogy sokat lógunk együtt, de nagy ritkán még a koncertjeikre is eljutok. A Spüolus zeneileg nagyon hasonlít a saját dolgaimra. De ez csak pár kiemelés, és az sem fontos, hogy miért ezeket emeltem ki. Ezek jutottak eszembe elsőre.

5_1.jpg

Ahogy láttam, a kiadó egyben disztróként is üzemel, azaz más hasonszőrű (főleg extrém metal) istállók kiadványainak hazai terítésével is foglalkozik. Melyek azok a külföldi partnerkiadók, melyekkel a leggyümölcsözőbb vagy leggördülékenyebb az együttműködés, illetve melyek állnak hozzád a legközelebb?

Hát az orosz vonal most megszakadni látszik, mivel a vám nagyon rászállt a kisebb csomagokra is, amin nincs CN22. De voltak más gondok is. Az angol Aesthetic Death viszont közeli kötődésem, nem csak a Nagaarum Apples lemeze miatt, hanem Stuval, a menedzserükkel nagyon közel kerültünk egymáshoz barátilag a rengeteg mailezés során. Hasonlóan élünk, hasonlóak a nézeteink. Az olasz Black Heavens Music kiadóval szintén baráti  a kapcsolat, azt az a Martyr Lucifer üzemelteti, akinek a lemezén vendégszerepeltem nemrég.

Hazai oldalról sokat csereberélek a Neverheard Distroval. Káger Balázs a jóbarátom, amit ő tett a hazai undergroundért, azzal kapcsolatban csak remélni lehet, hogy a negyedét talán én is meg tudom tenni. A Metal Ör Die, a Lost Horizon Productions és a Total Därkness Propaganda szintén cserepartner itthonról. Utóbbi társulással közös kiadványunk a Spüolus CD.

Ismerve a saját zenei pályád, illetve az NGC Prod megjelenéseit, számomra ez kifejezetten egy régisulis underground szerelemprojektnek tűnik. Hogy látod a magyar metal underground helyzetét, a zenekarokat, az online és a nyomtatott sajtóját, az egész színteret?

Magyarországon egy nagyon pezsgő UG közösség él, mind koncertfronton, fanzinek terén és kiadózásban is aktív a színtér. A zenei pályámmal nyitottad a mondatot, így erre tennék egy kitérőt. A mainstream számomra elérhetetlen az eklektikus zenei megközelítésem miatt. Éppen ezért a régisulis körök sem fogadnak be - ez ismét egy oka annak, hogy kiadózásba kezdtem. Abszolút a haloban foglalok helyet mind zeneileg, mind a kiadóval, viszont pár arc szívesen közösködik velem, mert - és bízom benne, hogy erről van szó - felfedezhették az NGC Prod kiadványok különcségét, és talán úgy érzik, hogy ezzel színesebb lehet a kínálatuk. Balázs, Stauderer Jani és Pordán Szilárd is csereberélt már velem. Pál Miki barátom (Fémforgács) is indított nemrég egy dungeon synth kazettakiadót, az ő dolgaira tessenek majd odafigyelni!

De ezek csak a kiadók. Fanzine-ekben mindig is erősek voltunk, ez szerintem így is marad. Várom Sápi Miki újságjának az újraéledését, ideje beindulni ott a Nyírségben. Jeszenszky Andrásra ugyanez él. A Tales..., Fekete Terror és a Dögvész rendre ontja a bűzlő rákfenét, remélem hűek is maradnak jó szokásukhoz, mert aki belát az gusztustalan felszín alá, komoly értékeket talál.

Természetesen kifelejtettem sok egyéb kezdeményezést, elnézést ezekért ... Főleg fesztiválokról, koncertekről nem szóltam, de azokhoz nem is tudok, mivel energiáimat tényleg megeszik a zenei és a kiadós cuccok. Fesztiválok alatt nem a "nagy" fesztiválokra gondoltam most.

2_3.jpg

Kérlek, mutasd be a közelmúlt és a közeljövő legfontosabb megjelenéseit!

A fárasztó tél alatt egy kicsit punnyadtam. Télen nem jó gyártatni - kiadni - cserézni, mert a gagyi királyi postánk rendre lehal (vagy lehalasztja a vezetősége), így általában hagyom is a fenébe akkoron a logisztikát igénylő dolgokat. Hanem tavasszal kijött a saját lemezem kazettán fatokban, ami egy régi tervem volt. Bizton állíthatom, hogy a fatokos kazettaprojektek folytatódnak. CD-n pedig a Spüolus második teljes lemezét, a "The Final Conclusiont" jelentettük meg Pordánnal. Mire ez az interjú kimegy, már folyamatban van a Nocrul "All Mortal Creatures Must Die" lemezének kiadása hatpaneles gyári sorszámozású digisleeve borítóval. Ilyet nem csináltam még szintén, nagyon várom. Aztán idén, ha még belefér, kiadjuk az In Vacuo harmadik lemezét is ugyanezen formátumban, viszont oda Emp barátom (dobos - szövegíró - vokalista) szerkeszt még egy verseskötetet is. Még ezek mellett lesz egy biztos cucc, ami a kilencvenes években aktívkodó alternatív / szintipop / agyszikkasztás projekt a Bodega-B gyűjteményes kazettája lesz. Háttérben az egykori fémforgácsos szerkesztő, Haragsick áll, és sandít baljóslóan.

Mindezek mellett szeretném tovább döngetni a cseréket, amit a posta folyamatosan nehezít, mert csak drágítja a küldeményeit. 9 euró alatt már nem lehet külföldre küldeni lószart sem, miközben a hollandok 4,5 euróért tolják világszerte a kiadványaikat. Várom azt a pillanatot, amikor a Foxpost ráugrik a levelek szállítására is, mert az lesz a Magyar Posta fekete ünnepe. Vagy amikor a GLS behoz egy, az eddigieknél kisebb csomagformátumot.

Milyen terveid vannak a kiadóval 2-3 év távlatában? Szoktál időnként összegezni és tervezni vagy egyszerűen csak hagyod, hogy menjenek a dolgok a maguk útján?

Legfőbb tervem az, hogy megmutassam, az underground nem az, amit sokan annak hisznek. Gondolok itt olyan, az időről-időre feltűnő csapatok zenéire, melyek az átlagos zenerajongónak nagyon nyersnek, szélsőségesnek tűnhetnek, miközben a mi szubkultúránkban tudvalevő, hogy teljesen átlagosnak tekinthető tömegtermelés eredményei. A gyorséttermi kaja lehet talán jó hasonlat erre.

Nyerseség, szélsőségek - nem is a legjobb fokmérők ezek, hiszen nem csak durvasággal lehet sokkolni vagy ámulatba ejteni. Az NGC Prod kiadványok mindegyike hatást kelt az arra érzékeny hallgatóság számára valamilyen szempontból, és én szeretném felkutatni ezeket a füleket. Az NGC Prod honlapja jó ideje reszponzív - van mobil verzió is - és a kiadványokat már ott lehet pontozni és véleményezni. A Bandcamp-felületünkön meg minden kiadványt ingyen letölthetővé tettünk.

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a kiadóhoz!

Köszönjük mi is, és ugyanezt kívánjuk a Rozsdagyárnak is, tehát pusztuljon a vas!

 

A kiadó elérhetőségei:

Web: www.ngcprod.com

Facebook: www.facebook.com/ngcprod

Bandcamp: www.ngcprod.bandcamp.com

YouTube: www.youtube.com/nagaarumhungary

naga_ksp.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2914891840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása