Rozsdagyár

THE OBSESSED - Live At Big Dipper (2020)

2020. augusztus 29. - chris576

a2989445866_10.jpg

Koncertalbumokról ritkán írunk kritikát, hivatalossá tett bootleg-jellegű felvételekről meg aztán főleg nem. Ellenben most szeretnék nektek bemutatni egy különleges kiadványt, mely a Maryland állambeli The Obsessed nevéhez fűződik.

A Scott "Wino" Weinrich (az énekes/gitáros legújabb szólólemezéről ITT írtunk kritikát) vezette amerikai heavy/doom/punk legenda, a The Obsessed hivatalosan is elérhetővé tett egy olyan koncertfelvételt a nyolcvanas évek elejéről, amely valahol egyfajta érdekesség, amolyan kordokumentumféle, de a minősége sajnos csapnivaló.

Az élő felvétel a marylandi Beltsville-ben található Big Dipperben 1984. április 29-én és 30-án adott koncertekből lett összeollózva, melyen a Wino - gitár/ének, Dave Flood - dobok és Mark Laue - basszusgitár alkotta felállás hallható. A demók pedig 1985-ből származnak, melyen már Ed Gulli dobol. 

A zenekar fanatikus rajongóinak ezek hallatán valószínűleg már össze is folyt a nyál a szájában, annak ellenére is, hogy valóban gyatra minőségről van szó. Ez tulajdonképpen egy bootleg-felvétel, érdekességének gyökere pedig az lehet, hogy ritka, mint a fehér holló. Ebből kifolyólag aztán kincsként kezelendő.

A The Obsessed a legelső doom zenekarok egyike, akiknek története egészen 1976-ig nyúlik vissza. 1976-tól 1980-ig Warhorse néven működtek, majd ezután vették fel a The Obsessed nevet. Azóta mindösszesen csak négy stúdióalbumot készítettek el, emellett persze több demó, valamint kislemez is megjelent már tőlük, illetve egy-két koncertalbum is.

A szóban forgó "Live At Big Dipper" egyébként nem csak egy szimpla koncertanyag, hanem négy demófelvétel is színesíti a korongot. Nézzük hát, miről is van szó: a Kill Ugly Naked sokkal inkább a punk vonalat erősíti, mintsem a doomot, aztán az A World Apart is jócskán tele van tűzdelve punkos elemekkel, a másfél perces, instrumentális Higher Power meg aztán főleg. A Neatz Brigade is vadul, punkosan kezd, de itt már nagyobb szerepet kapnak a lassabb, húzósabb riffek, a doomos vonal. Ezeknek a daloknak a hangzása egy fokkal jobb minőségű, mint az élő felvételeké. A saját értelmezésem szerint a demófelvételek a zenekar korábbi punkos vonalát hivatottak bemutatni.

A koncertanyaghoz visszakanyarodva: a hangzásbeli fogyatékosság ellenére is jól kihallani a buli pazar hangulatát, a The Obsessed átütő erejét, a halhatatlan Wino-riffek húzását. Nem mondom, valóban komoly rajongás szükségeltetik ahhoz, hogy ezt a korongot egynél többször elővegyük. Én, mint Wino-rajongó vagyok annyira perverz, hogy még ebben a formában is örömömet lelem az anyagban. 

A The Obsessed "Live At Big Dipper" címmel megjelent korongját a Blues Funeral Recordings jelentette meg 2020. augusztus 21-én. Nem ez az egyetlen hivatalos The Obsessed-koncertalbum és nem is a legjobb minőségű, de mindenképpen érdemes belefülelni. A pontozástól ezúttal eltekintek, semmi értelme nem lenne. In "Wino" veritas.

the_obsessed.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4216181910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása