Rozsdagyár

NOVA PROSPECT - Törékeny egyensúly (2021)

2021. október 17. - Kovenant

nova-prospect-cover_20210907-scaled.jpg

Azt hiszem, a magyar rockzenében 2021-re véglegesen lezárult a generációs váltás: a régi, a '80-as, de lehet, hogy még a '70-es években indult dinoszauruszok lassan a múlt ködébe vesznek, produkcióik színvonala már korántsem a régi és a fiatal korosztállyal gyakorlatilag már hosszú évek óta semmi kapcsolatuk sincs. Ezzel szemben felnőtt az a szcéna, mely 10-15 éve indult és már ők azok, akik a mai metalszíntér gerinchadát alkotják.

A kecskeméti Nova Prospect 2007-ben alakult meg és azóta szépen lassan, minden különösebb felhajtás nélkül vált az újgenerációs modern metalbandák egyik zászlóshajójává. Az októberi HammerWorld magazin CD-mellékleteként jelent meg "Törékeny egyensúly" címmel negyedik soralbumuk (előző két lemezükről ITT és ITT írtunk kritikát): a lap régi törzsolvasójaként fizikai formátumban hallgattam meg az anyagot és kifejezetten kellemes meglepetést okozott a produkciójuk.

Tekintsünk el most a rettenetes borítótól, mely leginkább az ezredforduló Photoshop-művészeit idézi meg: a zenei tartalom tökéletesen illeszkedik az együttes konstans módon emelkedő színvonalú korongjainak ívébe, sőt úgy érzem, hogy itt bizony minőségi ugrást hajtott végre a banda és az idei év egyik legjobb hazai teljesítményével van dolgunk.

Számomra a Nova Prospect testesíti meg leginkább azt az irányvonalat, mely a metal kitörési pontja lehet a jelenlegi körülmények között. Félreértés ne essék: a Thy Catafalque, Perihelion, Ørdøg típusú zene mindig is a szívem csücskét fogja jelenti, de objektív módon nézve ezek a csapatok - bármennyire is kiemelkednek a hazai mezőnyből - az elkötelezett kevesek kedvencei maradnak, ha tetszik, művészi igényű rétegstílusként. A kecskeméti brigád azonban olyan könnyen befogadható, együtt énekelhető, slágeres dalokat játszik, melyekkel könnyebben bevonzhatóak a fiatal rockrajongók.

Ez természetesen korántsem (sőt, egyáltalán nem) jelenti azt, hogy a Nova Prospect a nemzetközi metalszíntér manapság afféle utolsó mentsvárként kialakított pop-metaljának nyomvonalán mozogna: a hazai csapat egész egyszerűen modern felfogású dallamos zenét játszik, azonnal ragadó refrénekkel és melódiákkal. Ráadásul a magyar nyelvű dalszövegeik kifejezetten ötletesek, prozódiailag helyesek és frappánsak (ami bizony sajnos igen ritka jelenség a pályatársaik között), ráadásul a súly is ott van a nótáikban. 

Az egész korongot átlengi a pozitív, kifejezetten doppingoló hatású atmoszféra: ennek legjobb példája az Utolsókból elsők című tétel, mely akkora energiabomba, hogy a fal adja a másikat. Hasonlóan kiugró a Kies frontemberével, Kiss Milánnal közösen elkészült Nincs az a fal, a Légy valaki! (mekkora refrén már, barátaim!), illetve a Csendet a városban. Ezek a nóták viszik a hátukon az egész lemezt: ilyen szerzeményekből kellene még vagy húszat-harmincat írnia a többi fiatal magyar bandának és akkor lenne esélye annak, hogy a hazai tizen-huszonéves generáció lejátszási listáin is megjelenjen a rockzene.

Besnyő Gabi énekhangjáról már nem igazán van mit írnunk: sallangmentes, nyílt, egyenes, de kifejezetten érzelmekkel és élettel teli előadásmódja most is remek, ráadásul most végre a vokálsáv is kellően előre és középre van keverve, azaz minden szava, sóhajtása, hajlítása azonnal ül. A lemez hangzása egyébként brutális: dinamikus, tiszta, erőteljes a megszólalás, szóval nem lehet itt panasz semmire.

A korong zárásaként, tizenegyedik tételként helyet kapott rajta az Időd lejár, mely egy Kalapács-feldolgozás: ez eredetileg a "Kikalapált dalok" című Kalapács-tribute albumon szerepelt. Ahogy az lenni szokott, bónuszdalként nem sok vizet zavar, bár kétségtelen, hogy a Nova Prospectnek sikerült a saját képére formálnia és így beleillik a "Törékeny egyensúly" gondolatiságába. 

A kecskeméti csapatnak ezzel a negyedik soralbumával - ahogy a fentiekben már említettük - sikerült szintet lépnie: ha a járványhelyzet engedi, akkor semmi sem mentheti meg őket attól, hogy végigszántva az ország klubjait sokkal nagyobb rajongótáborra tegyenek szert. Az ő esetükben érzem azt, hogy komoly  kiadós, illetve szervezői háttértámogatással valóban messzire juthatnak.

Lemezkritikaírás közben a jegyzeteim között mindig kiemelem a legjobb dalokat: számomra sokat elmond a "Törékeny egyensúly" dalszerzői színvonaláról, hogy egy idő után abbahagytam ezt, mivel az összes nótát megjelöltem. Csont nélkül hibátlan cucc ez, nincs ezen mit tovább elemezgetni, ráadásul olyan pozitív löketet ad hallgatójának, ami bizony óriási ritkaság az extrémebbnél extrémebb, depressziósabbnál depressziósabb atmoszférájú kiadványok dömpingjében. Az év végi toplistánkon természetesen garantált a szereplésük, ezt mondanunk sem kell.

10/10

nova_prospect2021_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1316720210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megbolondoult V. Orbán pápa 2021.10.18. 18:25:10

Ez nem metal, ez egy zaj. Dallam és ütem nélküli nagybetűs ZAJ!

Megbolondoult V. Orbán pápa 2021.10.18. 18:27:12

No, jó. A második szám egy fokkal jobb, de még mindig nem üti meg az ingerküszöböm.

white999 2021.10.18. 19:28:39

Talán ezért hallgatok igen ritkán magyar zenét. Ha már nincs billentyűs akkor így kellene nyomni, hogy érdekes legyen.

www.youtube.com/watch?v=J9RvC558gBE

Ok kicsit igazságtalan a Rush-al jönni de a nap 24 órájában lehet hasonlóan zseniális zenéket hallgatni.

para_noir 2021.10.19. 13:44:40

A csajnak erőtlen, jellegtelen hangja van, ami azonban remekül illik a súlytalan, ötlettelen zenéhez. Ha ez a banda most valami zászlóvivő tényleg, akkor hálistennek, hogy nem hallgatok mai magyar metalzenét (mondjuk ez szerintem messze van a metaltól, de mindegy).

horrorpornó bábszínház 2021.10.19. 13:44:44

Érdekelne, milyen az a sallangos hang. Ha már van sallangmentes.
Nem árt ám, ha tisztában vagy az általad használt szavak jelentésével, nem csak odahányod őket a képernyőre.

Mellesleg a csaj hangja fátyolos, nagy jóindulattal is max. közepes.
A zene meg nem rossz ugyan, de a jó nem ilyen. És semmi különös, olyan 12 egy tucat zene. Emellett a két szám közül az egyik egy részét már hallottam más előadótól más címmel (Bihal Roland & The Crew: Többet érsz), kisebb eltérésekkel és sokkal jobb énekhanggal.
Ráadásul a két dal totál egy kaptafára készült.

Ha ez lesz a metál új irányzata, akkor tényleg nagyon rossz idők járnak a metálosokra.

Gondolom, te a zenekar szűk haveri körének tagja vagy, azért ennyire elfogult ez az írás.

para_noir 2021.10.19. 13:54:02

@horrorpornó bábszínház: ha már nyelvészkedünk, a sallang jelentése felesleges, tartalmatlan dísz, így ebben a kontextusban annyit jelent, hogy az ének mentes a felesleges, ám gyakran használt díszítésektől, hajlitásoktól, vagyis egyszerű, zsigeri, ésatöbbi. Szóval teljesen van értelme a kifejezésnek itt, ettől még persze a zene és az ének is kutyaütő.

Richard Xenos 2021.10.19. 14:48:38

@white999: Azért az megvan ugye, hogy van ebben az általad belinkelt koncertrészletben jópár technikai parasztvakitás azért. Ez azért nem egy Deep Purple vagy Pink Floyd vagy Uriah Heep vagy bármi hasonló. Mondjuk ez a Nova Prospect.... hát ez szerintem nulla. Persze, kinek mi tetszik, de nekem nagyon nem talált be. Semmi eredetiség, semmi dögösség, full egyforma számok, tökéletes tucatzene. Pont ugyanaz, mint a szabvány tuccogás, csak ez pont valami rockféle szemét, de ugyanugy szemét. Szerintem. Nekem.

cardiobascuralis 3a 2021.10.19. 15:35:08

@para_noir:
Azt hiszem, neked sem ártana utánanézned a szó jelentésének, és akkor nem írnál marhaságokat, mint most.

cardiobascuralis 3a 2021.10.19. 15:36:51

@Richard Xenos:
Na, ezek után már csak arra vagyok kíváncsi, mikor törlik a hozzászólásokat, és szüntetik meg a hozzászólási lehetőséget.
Mert a vélemények eléggé egyformák, és homlokegyenest ellentétesek a bloggerével.

:-)

horrorpornó bábszínház 2021.10.19. 15:38:03

@Megbolondoult V. Orbán pápa:
Ütem és dallam egyaránt van benne.
Írj olyanról, amihez értesz is.

horrorpornó bábszínház 2021.10.20. 02:43:42

@para_noir:
Az azért elég szar, ha azt sem érted, ami le van írva, de hivatkozol rá.
Merthogy kurvára nem ezt írják ám ott sem, amit ide linkeltél.

A "funkcionális analfabéta" szócikk a te arcképeddel van illusztrálva ugyanebben az értelmező szótárban.

para_noir 2021.10.20. 06:45:04

@horrorpornó bábszínház: jól van Szilárd, olvasni se tudsz ezek szerint

para_noir 2021.10.20. 06:47:29

@horrorpornó bábszínház: vagy várj! Aspergeres vagy, és mindent csak szó szerint tudsz értelmezni? Akkor bocsesz. Cikket még nem írtál soha, ugye?

horrorpornó bábszínház 2021.10.20. 13:01:15

@para_noir:
Tudok olvasni, csak én - veled ellentétben - meg is értem, amit olvasok.
Neked ez láthatóan nem szokott összejönni, most sem sikerült.

para_noir 2021.10.20. 13:48:34

@horrorpornó bábszínház: dehogy érted, akkor bele se kezdtél volna. Egyébként az érvelésedből egy dolog hiányzik, mégpedig hogy miért is nem jó kifejezés jelen helyzetben a sallang? Pótolnád?

horrorpornó bábszínház 2021.10.20. 16:08:47

@para_noir:
Mondom én, hogy funkcionális analfabéta vagy, nem érted, amit belinkeltél.
Menj vissza az általános iskolába, és kérd meg a tanító nénit, hogy most mint szellemileg erősen visszamaradottal foglalkozzon veled, és úgy tanítson meg olvasni.
15-20 év, és ha minden összejön, képes leszel az értő olvasásra.
süti beállítások módosítása