Rozsdagyár

FROST - Jubileumi koncert a Kék Yukban

2016. október 10. - SerialSimeon

Idén ünnepli 20 éves fennállását a Christian Epidemic. a Frost és Mytra, ezt a jeles évfordulót hivatott megünnepelni a 20 Years In The Darkened Universe fantázianévre hallgató miniturné, amely mindössze két helyszínből áll. Október 8-án a budapesti Kék Yuk, 22-én pedig a kazincbarcikai Diamond Rock Club adott, illetve fog otthont adni ennek az egyedülálló rendezvénynek. Sajnos a pesti buliról váratlanul jött egészségügyi okokra hivatkozva igazoltan hiányzott az egyik ünnepelt, a Christian Epidemic, de még így is egy hamisítatlan underground "születésnapi" buli kerekedett szombat este a Fényes Adolf utca 28-as szám alatt, ahol a különböző stílusok kiváló hazai képviselői között mindenki megtalálhatta a maga kedvére valót.

Az estét, megkésve ugyan, de töretlen lelkesedéssel, a lábatlani Empyema nyitotta meg. Groove-os, mélyrehangolt metalt játszanak, olyan hatásokkal mint a Soulfly,vagy a Sepultura, akiktől a Root Bloody Roots című szerzeményt zárásként el is játszották. Ezen kívűl a 'First' demoról és a 'Soulgrinder's' című kislemezről játszottak dalokat. Előkerültek például az "istenes cuccok", a Faith!? és az Oh My God!!!, de egy szám erejéig angol nyelvről magyarra váltottak és a Vak című tételt is eljátszották.

A progresszív vonal kedvelőinek kedvezett az este második fellépője, a kazincbarcikai Mytra, akik az est másik fellépőjével, a Frosttal egyetemben a felbomlott Prophecy hamvaiból alakultak meg 1996-ban. A szerencsétlen technikai problémák sora már itt elkezdődött, Hocza Viktória mikrofonját próbálták megszólalásra bírni. A nagyjából egy órás koncertjük setlistjébe egész eddigi munkásságukból válogattak össze egy pofás kis dalcsokrot, beleértve a 'Saggitarius' című demot is, ahonnan a legendás lengyel csillagászról szóló instrumentális Copernicus című tétel került elő. A hörgős Empyemához képest igencsak erős váltás volt a billentyűdallamokkal és a női énekkel egyedivé tett progresszív metal, de Hocza Róbert hörgött azért rendesen amikor arra került sor, vagyis a nem sokkal a koncert előtt, a húszéves évforduló alkalmából közzétett Defeated Angel című Prophecy dal 2016-os újragondolásában.  

Ismét az extrémebb zenéé lett a főszerep, amint színpadra állt az utolsó fellépő, a Frost. Hideg, könyörtelen black metalt játszottak, ezt a hangulatot a szintetizátor csak erősítette, ami ezúttal az előző zenekarban is játszó Hocza Viktória kezei alatt muzsikált. Ahogy egy jubileumát ünneplő zenekarhoz illik, ők is erősen éltek a retrospekcióval. Inkább az olyan régebbi anyagaikra koncentráltak, mint például az 'Extreme Loneliness - Fragment' című 2002- es nagylemez (Unholy Land, Storm Above The Carpathians, My Black Metal) vagy a 'Songs of the Ancient Gods' EP. Persze előkerült egy-két dal az újabb albumaikról, ha éppen nem szakította félbe a zenekart a dobmonitor rakoncátlankodása. Azonban ez nem gátolta meg a csúszás miatt megcsappant közönséget abban, hogy jól érezzék magukat ezen a hamisítatlan black metal koncerten és a Frost olyan klasszikus dalaira rázzák a fejüket, mint például a Dark Symphony, a To Koppány Lord vagy a Black Shining (Of Satan). A koncertre, és az egész estére végül stílusosan a legutóbbi albumok magyar nyelvű záródalával, az Átkozottakkal tették fel a pontot, ami az egész rendezvényt jellemezte, minden szerencsétlenségével együtt. Átkozottul jó buli volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9711783005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása