Rozsdagyár

VIRRASZTÓK - Interjú az elmúlt 8 évről és a jövőbeni tervekről

2016. szeptember 29. - Felicium

14409383_1403975526298735_3359502927492942901_o.jpg

Nyár végén a pécsi Virrasztók zenekarral beszélgettünk, méghozzá a szeptember közepén megjelenő "Funeral Metal" válogatáslemezről.

Sziasztok, köszöntelek titeket első ízben a Rozsdagyár hasábjain.

Üdvözöljük az olvasókat!

Bár itthon már egy ismertebb zenekarnak számítotok, azért összefoglalnátok röviden a fontos tudnivalókat az olvasók számára?

A Virrasztók Társasága 2008 novemberében alakult meg, azonnal egy koncepció köré építve a zenekari működést. Ez a koncepció a halottvirrasztás népszokásán alapszik, miszerint a virrasztás alkalmával összegyűlnek a Virrasztók és a (gyászoló) közönség, felidéznek történeteket, megidéznek régi (elhunyt) személyeket, útra bocsátják, elengedik a lét-nemlét határon kóborló lelkeket.

A zenekar ezt egy izgalmas, egyszerre folkos és gótikus hangzással, művészi igényű szövegekkel, színházszerű élő előadással mutatja fel. Az eredmény valóban unikális. Egy mély, őszinte, intellektuális metalzene, ami a hallgatójától is odafigyelést, elmélyülést vár, cserébe valódi érzelmeket, mély gondolatokat ad.

Most már lassan egy évtizede kezdtétek a zenekart. Hogy bírjátok energiával?

Szeretjük ezt a produkciót. Jó csinálni, és ez adja az energiát. Fontosnak tartjuk azokat az üzeneteket, amiket a dalainkon keresztül juttatunk el a közönséghez, szeretünk találkozni a rajongóinkkal.

dsc_1006_sz.jpg

Meg van még most is a kezdeti lendület? Láttam, hogy rengeteg tagcserétek volt. A közönség segített mindig továbblépni a nehéz pillanatokban?

A közönség támogatása mindig nagyon fontos, de ennek nincs köze a tagcserékhez, ill. azok megoldásához. A zenekar belső mozgása, személyi változásai nem befolyásolják a közönséggel való kapcsolatunkat, ill. az átadni kívánt tartalmakat.

Úgy sejtem, mindenkinek van civil foglalkozása a Virrasztók mellett. Ti mit űztök a zenélésen kívül?

Nem rejtjük véka alá, sőt, a lemezeinken is írva vagyon, mi a tagok foglalkozása. Tomusin például halottkísérő, Szkrobek halottlátó, Tiberius koporsó szegelő, míg jómagam halottidéző vagyok.

Milyen visszagondolni a kezdetekre, így ennyi év távlatában?

Mintha tegnap lett volna. :-)

Gondolom, van köze ehhez az új kiadványotoknak is. Mesélnétek kicsit arról, hogy miért most hozzátok ki? A legtöbb zenekar 5 vagy 10 évnél szokott válogatás lemezzel jelentkezni, de ti meglepő módon 8 évet foglaltok össze.

Most gondoltuk azt, hogy lezárult egy szakasz a Virrasztók életében. A következő album újabb koncepció jegyében születik majd, azzal együtt, hogy hűek maradunk a Virrasztók hagyományaihoz. Megérett a helyzet arra is, hogy megfogalmazzuk a magunk műfaji elnevezését is: Ez a „Funeral Metal“, ami a válogatás album címe is lett.

Hogy látjátok az elkövetkező éveket? Lesz új stúdiólemez vagy klip? Esetleg megelégedtek a koncertezéssel?

Semmiképpen nem elégszünk meg a koncertezéssel. Alkotó közösség vagyunk, új művek alkotására és bemutatására szövetkeztünk. Mint említettem, írjuk már a következő albumot, ami egységes koncepcióban, a saját szánk íze szerint dolgozza majd fel a Grimm testvérek ismert meséit. Míg ez az album készül, szeretnénk a "Funeral Metal" néhány dalához képi anyagot is készíteni. Ezen is dolgozunk már.

Gondolom azért Baranya megyéből nem olyan egyszerű akár egy fővárosi koncertet sem kivitelezni. Mik a tapasztalatok? Nehéz általában leegyeztetni egy távolabbi bulit?

Nehéz. De nem a távolság miatt, Pécsett ugyanannyira nehéz koncertet egyeztetni, mint Miskolcon. A nehézséget az underground lét hozza, minket nem játszik a média, így nem vagyunk az általános köztudatban (ami nem is nagy baj). Így maradunk rétegzenekar, szubkulturális jelenség, szűk, de nagyon elkötelezett rajongótáborral.

Köszönöm a beszélgetést, az utolsó szó jogát pedig nektek adnám, hogy elmondjátok, hol találkozhatunk veletek legközelebb. Sziasztok!

Köszönjük a lehetőséget! Keressen minket mindenki bátran a Virrasztók Facebook oldalán!

dsc_1011_sz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2211750591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása