Rozsdagyár

TOP10 - Tíz ok, amiért imádunk koncertekre járni

2022. december 20. - Chloroform Girl

open_kata.jpg

Bár találkoztam már olyan cikkekkel, melyek szerint az élő zene a múlté (mondanom sem kell, nem rockzenei magazinokban írnak ilyen sületlenségeket), a gyakorlat, szerencsére, nagyon mást mutat. A zeneipar átalakulásával az albumeladások helyét átvették a fellépésekből származó bevételek, ráadásul az internet, de főleg a közösségi média térnyerésével a potenciális közönség egyre könnyebben szerez tudomást egy-egy koncertről. Így a zene iránti rajongás (főleg, ha a rock/metal szcénában gondolkodunk) kéz a kézben jár a koncertekre járással.

Színes hajú punkok, farmermellényes thrasherek, szigorú blackerek, higgadt klasszikus rockosok, örökifjú bőrdzsekis faterok… Akármilyen különbözőek is vagyunk, mindannyian pont ugyanúgy élvezzük, amikor végre kiderül az a bizonyos koncertdátum, pénztárcába kerül a jegy, és indul a visszaszámlálás a buliig, amikor aztán akármilyen kék, fekete, ritkás, rövid, hosszú, ősz a hajunk - eleresztjük. De mégis mit élvezünk ennyire ezeken a rendezvényeken? A grandiózus jelenségektől az apró örömökig rengeteg aspektusa van az élő zenének, mely boldoggá képes tenni az egyszeri rajongót; ezekből gyűjtöttünk most össze a tíz kedvencünket.

10. Felmérni a bandapólós rajongókat

Persze, alapértelmezett dolog egy koncertre a főzenekar saját pólójában menni, de nem mindenki gondolkodik így, és én ezt nagyon szeretem. Hiszen bár lélekemelő az együttest támogató felsőkkel találkozni, még izgalmasabb, amikor egy-egy teljesen váratlan banda logója jön veled szembe a koncerteken. Odavillantott mosolyok, kedves szavak, sörmeghívások, beszélgetések - sosem tudhatod, melyiket fogja kiváltani az a póló, melyet indulás előtt magadra kapsz. És ezzel el is érkeztünk listánk következő pontjához.

10espont.jpg

9. Merchpult

Az impulzusvásárlás mekkája, a gyűjtők kánaánja: az a bizonyos asztal a felstócolt textilekkel, bakelitekkel, csecsebecsékkel. A pultnál vásárlás élménye nem hasonlítható össze a webshopon keresztül történő rendelésekkel. Nem csak hogy végre megszabadul az ember attól a fránya postaköltségtől, de van lehetősége megtapogatni, megforgatni a terméket, és amit itt megvesz, az instant emlékké válik a koncertről. Arról nem is beszélve, hogy vannak dolgok, melyeket máshol nem tud beszerezni az ember: turné-merch, leárazott utolsó darabok, ritka cuccok, szevasztok!

9espont.jpg

8. Koncertes sör

Tudod, hogy drága. Tudod, hogy vizezett. Tudod, hogy egy örökkévalóság kivárni a sort. Tudod, hogy úgysem fogod tudni visszaváltani azt a nyamvadt repoharat a végén. De valahogy mégis jobban esik, mint az otthon melegében vagy egy romkocsma kényelmében megszisszentett sör. Meglöknek, kilöttyen, bocsánatot kérnek, intesz, hogy nem baj, tapad tőle a padló, de végre megtalálod a helyed a küzdőtéren, belekortyolsz, jéghideg, finom, és érzed, hogy jó helyen vagy, kezdenek a helyükre ugrani a kirakós darabjai egy tökéletes estéhez.

800_img_1950.jpg

7. Füstgép

Amint megszisszennek a színpad oldalán a füstgenerátorok, tudjuk, hogy elkezdhetünk izgulni. Nem véletlenül népszerű a ködösítés - nyilván sokkal kisebb mértékben - filmforgatásokon is: micsoda atmoszférát, milyen sejtelmességet képes kreálni az ember ezzel az egyszerű trükkel! Arról nem is beszélve, hogy kifinomultabb orrú rajongók bizonyára már ismerik azt a bizonyos enyhén párás, enyhén poros füstgépszagot is, melyet nem lehet eltéveszteni, melyet ha megérzünk, Pavlovi reflexként metalvillába áll a kezünk, és melyet, ha lehetne kapni parfüm verzióban, már megvettem volna.

7espont.jpg

6. Fények

Ma már a kisebb klubok is bőkezűen bánnak a fénytechnikával, és milyen jól teszik! Egy jó fénytechnikus egészen új dimenziót képes adni egy koncertnek; legyenek azok színek, csóvák, stroboszkóp, sejtelmes félhomály: a színpadi fények új rétegként épülnek bele a dalokba, és új szintre emelik a koncertélményt. No és nem utolsó sorban hozzájárulnak a szemet gyönyörködtető koncertfotók létrejöttéhez.

6ospont.jpeg

Erről a Thy Catafalque koncerről profi fotósok még jobb képeket tudtak volna készíteni, mi inkább a beszámolóra koncentráltunk, mely ITT olvasható.

5. Előzenekarok

Nagyon felnézek az előzenekarokra, hiszen kemény munka az övék, főleg a nagyobb neveket kísérő, feltörekvő bandák esetében. Egy, a fő attrakcióra váró, bemelegítetlen tömeget szórakoztatni nem kis kihívás, de szerencsére ezek a bandák példásan megbirkóznak vele. Olyannyira, hogy nem ritkán csak az előzenekar miatt megyek el bizonyos koncertekre, vagy az ő attrakciójuk jobban leköt, mint a fő fellépő. Tiszteljük, szeressük őket, hiszen fontos szerepük van, és általában nem véletlenül kerülnek be náluk jóval nagyobb zenekarok elé: érdemes rájuk figyelni!

5ospont.jpeg

Ezt a képet a Sosevolt zenekar decemberi szettjén lőttük, ITT írtunk bővebben a rendezvényről.

4. A nyitódal

Amikor a fények a küzdőtéren le-, a színpadon pedig felkapcsolódnak. Amikor elnémul a háttérben szóló bemelegítő zene. Amikor a zenészek elkezdenek felsétálni a színpadra, és megszólalnak az első riffek. Robbantani lehetne azzal az energiával, mely ilyenkor felszabadul, és ahogy e sorokat írom, bevallom, libabőrös is lettem kicsit, ahogy visszagondoltam a kedvenc koncertjeim kezdő dalaira.

4espont.jpg

A fotó a Meshuggah idei FEZENes fellépésén készült, ITT számoltunk be a fesztiválról.

3. Az érezhető zene

A koncertek egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a zenét már nem csak a fülünkkel fogadjuk be: a szemünk nem bír betelni a fényárban úszó zenekarral, a lábdob pedig valahol a gyomrunkban kalapál. Utánozhatatlan, sokdimenziós élmény ez, nem véletlen, hogy hallássérült társaink is bizony el-eljárnak koncertekre, és nagyon élvezik is azokat!

3aspont.jpg

A fotó a Lamb Of God koncertjén készült, az idei Barba Negrás bulijukon, amiről ITT írtunk bővebben.

2. Interakció a zenészekkel

És ez alatt most nem a fizetős meet and greet alkalmakra gondolok. Persze, az is egy kiváló lehetőség, de én sokkal jobban szeretem az organikus pillanatokat. “Úristen, rám nézett!” - hány rajongó mondta már ezt? Hányan nyújtották pacsira a kezüket az első sorokban? Hány dobverőt, pengetőt és gyűrött dallistát gyűjtöttünk már be? Ráadásul klubkoncerteken simán benne van a pakliban az is, hogy kedvenc zenészünkkel összefutunk a sörsorban vagy a dohányzóban - mennyi endorfint képes felszabadítani egy-egy ilyen interakció?

2espont.jpg

A képen a Hooligans Kiss Endije szerepel chris576 szerkesztőtársunkkal; a fotó egy interjú keretein belül készült, amit ITT tudtok elolvasni.

1. Rockdiszkó

Ó, a rockdiszkó. Az el nem égetett energiák levezetése, a fájóan korán véget ért buli meghosszabbítása (mert úgysem tudnak annyit játszani, amennyit szeretnénk), a lehetőség arra, hogy ha maradt még hangunk, azt elüvöltsük, ha maradt még sörünk, azt kilocsoljuk, miközben jól ismert rockslágerekre tombolunk. Bekezdéseket írhatnék még erről a műfajról, de már megtettem korábban: mindent, amit egy rockdiszkóról tudni kell, azt ITT el tudjátok olvasni.

1espont.jpg

Láthatjuk tehát, hogy mennyi élvezetet, mennyi értéket lehet találni egy koncerten. Arénába vagy klubokba, visszatérőként vagy új rajongóként, egyedül vagy társasággal, bárhogy is érkezünk, az élmény garantált. Ha valamit lehagytunk volna a listáról, tudassátok velünk a kommentekben - és találkozzunk jövőre is sok-sok koncerten!

endcredit.jpg

Köszönet a fotókért Bodzilla és chris576 szerkesztőtársaimnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr318006148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása